Vitaminler ve Mineraller

Vitaminler ve Mineraller

Vitaminler ve mineraller gıdalarda çok az miktarlarda bulunur ve vücudun düzgün bir şekilde çalışması için bunlara ihtiyaç vardır. Vitaminler diğer besleyicilerin (proteinler, yağlar, karbonhidratlar ve mineraller) yararlı duruma gelmesine yardım ederler. Vitaminler bu amaçla kan hücrelerinin, hormonların, genetik materyalin ve sinir sistemindeki kimyasalların oluşmasına yardım ederler. Mineratller karmaşık vücut kimyasal sistemi içinde önemli rol oynarlar.

Vitaminler kimyasal özelliklerine göre 'suda çözünebilen' veya 'yağda çözünebilen' şeklinde sınıflandırılırlar. Suda çözünebilen vitaminler içinde C vitamini ve tim B vitaminleri sayılabilir. Yağda çözünebilen vitaminler içinde A, D, E ve K vardır.



Mineraller iki kategoriye ayrılı: esansiyel mineraller ve iz mineraller. Esansiyel minerallere vücudun göreceli olarak daha büyük miktarlarda ihtiyacı vardır. Kalsiyum, fosfor, magnezyum, potasyum, sodyum ve klorür bu kategoridedir. Diğer taraftan, iz minerallere çok az miktarda gereksinim duyulmaktadır. Bu kategoriye demir, bakır, çinko, iyot, krom, selenyum, manganez ve molibden elementleri girer.

Antioksidanlar serbest radikal hasarına karşı vücudun doğal savunmasıdır. C ve E vitaminleri ve karotenoidler (alfa ve beta karoten) gibi diğer vitamin benzeri bileşikler, likopen, lutein ve aynı zamanda selenyum gibi iz mineraller antioksiden özellik gösteririrler. Bu maddelerin ana görevlerinin antioksiden işlev olduğuna inanılmaktadır. Doğal antioksidan savunma sistemimizi güçlendirmek için yapmamız gereken en iyi şeylerden biri beslenme ögeleri yönünden zengin meyve ve sebze yemektir. Bununla birlikte, yoğun yaşam tarzı çoğu zaman fast food adı verilenatıştırma yiyeceklerin dengeli öğünlerin yerini alması anlamına gelmektedir. Sonuçta günlük beslenme programımızda temel besleyiciler yeterince alınmamaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder