A Vitamini ne işe yarar

A Vitamini ne işe yarar

A vitamini yağda çözünen önemli bir vitamin olup gece görüşüne, kemik gelişimine sağlıklı cilt oluşumu ve vücudun dışa açılan herhangi bir organını (burun, boğaz, akciğerler, ağız, mide, bağırsaklar, vajina ve üriner sistem) çevreleyen epitel hücrelerinin oluşumuna olan desteği ile tanınır.



Retinol (A vitamini) yalnız hayvansal yiyeceklerde bulunur. A vitamininin bitkisel kaynakları beta ve alfa karotenlerdir. Bunlar koyu sarı, yeşil, portakal renkli meyve ve sebzelerde bulunur. Her beta ve alfa karotenler vücudun ihtiyaç duyduğu zamanlarda A vitaminine dönüştürülürler.

Karaciğer, kandaki A vitamini düzeyini dengeler. A vitamininin vücut tarafından iyi bir şekilde emilimi için yeterli miktarda protein ve yağ alımı gerekmektedir.



A vitamininin işlevleri

A vitamini rodopsin adı verilen bir pigment oluşturarak iyi gece görüşünü destekler. Rodopsin az miktarda ışığı algılayarak gece görüşünü güçlendirir. A vitamini gözün nemli kalmasına da katkıda bulunur, böylece özellikle kornea tabakasının kurumasının önlenmesine yardımcı olarak retinanın hasar görmesini önler.



A vitamini bağışıklık sistemini iki şekilde destekler:

-Cildin, mukoza hücre zarının ve diğer cilt yüzey tabakalarının sağlıklı kalmasını sağlayarak zararlı bakteri ve virüslerin vücuda girmesini önler.

-Zararlı bakteri ve virüsleri tahrip eden kan akyuvar hücrelerinin üretim ve faaliyetini güçlendirir.



Günlük ihtiyaç

Beslenme yoluyla aldığımız A vitamini miktarı çok az ya da çok fazla olabilir. Sık ve yüksek miktarda ciğer tüketmek aşırı dozda A vitemini alımına yol açabilir.

Özellikle gebe kadınların ihtiyaç duyulan doğru miktarda A vitaminini aldıklarından emin olunmalıdır. Hamileler herhangi bir beslenme destek ürünü kullanmadan önce hekimlerine danışmalıdır. A vitamini için RDA (önerilen günlük düzenli alım miktarı) miktarı 800 µg'dir.

A vitamini kaynakları

Retinol; Hayvansal gıdalar, özellikle ciğer, et, (A Vitamini) yumurta, tereyağı, takviye edilmiş gıdalar, örneğin; margarinler ve diğer kahvaltılık yağlar.

Karotenoidler; Sebzeler gibi havuç, ıspanak, lahana, takviye edilmiş gıdalar, paketlenmiş meyva suları.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder