D Vitamini ne işe yarar

D Vitamini ne işe yarar

D vitamini yağda çözünensteroid bazlı birkaç vitamin çeşidini kapsar. Bunların en yaygınları cholecalciferol (D3) ve ergocalciferol (D2) dir. Bu besleyiciler kolesterole benzeyn, kıvamlı, yağlı bileşikler olup vücutta depolanabilir.

D vitamini çoğu zaman kemik gelişmesi ve kemiklerin korunmasındaki etkisi ile tanınır.

D vitaminin işlevleri

D vitamini kalsiyum ve fosfor minerallerinin emilimini, kandaki oranlarını, kemikleri ve dişleri oluşturma sürecini düzenler. Bu sürece mineralleşme adı verilir. Kemiklerin ve dişlerin sağlam ve dirençli olması için bu gereklidir. İyi bir 'takım oyuncusu' olan D vitamini diğer temel besleyiciler ile etkileşime girmesi nedeniyle hastalıklara karşı savunma sağlayabilir. ve cildin sağlıklı, kasların güçlü olmasına katkıda bulunabilir. Bunun gibi D vitamini diş çürümesi, dişeti bozuklukları, osteoporoz riskini azaltabilir, kırıkların iyileşmesi hızlanabilir.

Bazı yönlerden D vitamini bir vitaminden çok bir hormon gibi hareket eder. Vücudun bir bölümünde üretilen vitamin kana karışarak vücudun başka bir bölümünü, özellikle kemikleri etkiler. İhtiyaç duyulduğunda paratiroid ile etkileşime girerek aktif D3 vitamini üretir. Moleküler yapısı östrojen ve kortizon gibi hormonlarla benzerlik gösterir.

Günlük İhtiyaç

D vitaminin başka bir ismi 'güneş ışığı vitamini'dir, çünkü insan cildinde güneş ışığından gelen ultraviyole (UV) ışınların etkisi ile D vitamini oluşur. Bulutlu veya kirlenmiş bir çevrede yaşayanlar, kış mevsimlerini uzun yaşayanlar veya dışarıda güneş ışığında yeteri kadar vakit geçiremeyenler, D vitamini yönünden bir eksiklik yaşayabilirler.

Bu nedenle önerilen RDA yetikinler için 5 µg olmasına rağmen, doktorlar bazı nüfus gruplarına özel koşullarda daha yüksek dozlar önermektedirler. Kemiklerin oluşmasında ve korunmasındaki önemli işlevleri nedeniyle çocuklar, gençler ve yaşlılar için yeterli miktarda D vitamini alınması oldukça önemlidir.

Bununla beraber, dost C vitaminin aksine çok fazla D vitamini toksik (zehir) etki gösterebilir, ağır veya kronik negatif sağlık etkilerine yol açabilir. Örneğin kalsiyum metabolizması dengesinin bozulması sonucunda kemik yapısı üzerinde olumsuz etkiler görülebilir.

D vitamini kaynaklanırı

Yağda çözünen bir madde olarak D vitamini doğal olarak yalnız hayvansal gıdaların yağ yapısı içinde bulunur. Pro-vitaminler adı verilen D vitaminin ilk formları bitkilerde ve hayvansal gıdalarda yaygın şekilde bulunur.

D vitamini kaynakları

Doğal Yağlı balık, yumurta sarısı, tereyağı, karaciğer, balık yağı (küçük dozlarda alınmaılıdr)

Sentetik Takviye edilmiş yiyecekler, kahvaltılık yağların çoğu, bazı durumlarda süt, meyve suyu, kuru kahvaltılık tahıllar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder