E Vitamini ne işe yarar
E Vitamini yağda çözünen bir vitamin olup birkaç değişik formda bulunur. Her değişik form farklı bir biyolojik faaliyet gösterir. İnsanlarda bulunan en aktif E vitamini formuna alfa tokoferol adı verilir. Tokoferoller serbest radikal ile mücadele eden maddeler olup vücudumuzdaki lipidleri ve lipid içeren yapıları oksidatif zararlardan korurlar.
E vitaminin işlevleri
E vitamini güçlü bir antioksidandır. E vitamini serbest radikal oluşumunu engelleyerek hücreleri oksitlenmeye karşı koruyabilir. Vitaminin bu özellikleriyle ilgili araştırmalar süregelirken E vitaminin kalp damar hastalıkları gibi oksidasyon ile bağlantılı rahatsızlıkların başlama riskini azaltabildiğini ve geciktirebildiğini destekleyen bulgular vardır.
E vitamini bütün kaslar, hücre zarı işlevleri ve sinir sistemi için önemlidir. Diğer antioksidan besleyiciler ile beraber E vitamini cildin korunmasında da faydalıdır.
E vitaminin vücuttaki fonksiyonları;
-Çok hassas lipoid yapısı ile hücre zarlarını koruyarak, onlara serbest radikal hasarlarına (oksidasyon) karşı kalkan olur, böylece hücre bozulmasını e hastalıkları önleyebilir.
-E vitamini, hormonlar ve enzimler gibi diğer aktif maddeleri korur.
-Kendi yetenekleri ile nitrosamidlerin (işlem görmüş et mamullerinde bulunan nitratlarınmidede oluşturduğu zararlı maddeleri) oluşumunu engeller.
Günlük ihtiyaç
E vitamini için önerilen günlük RDA 10mg'dır. Alfa tokoferol doğal şekilde bulunur ve en yüksek aktivite gücüne sahiptir. Gıda sektöründe kullanılan en yaygın E vitamini tipi D1-Alfa tokoferol; E vitaminin sentetik bir şeklidir. Sentetik form doğal tipin sadece yarısından biraz daha aktiftir.
E vitamini kaynakları
Doğal E vitamini içeren ve hemen temin edilebilecek birçok bitkisel gıda kaynağı vardır. Bitkisel yağlar, fındık, ceviz türü ürünler, yağlı tohumlar ve bunların yağları yüksek düzeyde E vitamini içerir. Yalancı safran veya mısır yağı badem, ayçiçeği veya yağı ve fındık bu kategoridedir. Fınfık, ceviz gibi ürünlere alerjisi olanlar; lahana, ıspanak ve brokoli gibi koyu yeşil sebze kaynaklarını tüketebilir.
E vitamini kaynakları
Bitkisel Bitkisel yağlar, ceviz, fındık, badem, yağlı tohumlar, ayçiçeği çekirdekleri, lahana, ıspanak ve brokoli gibi koyu yeşil sebzeler.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder