K vitamini ne işe yarar

K vitamini ne işe yarar

K vitamini yağda çözünebilen bir grup vitamine verilen isimdir. Bu vitamin grubu normal kan pıhtılaşması ve plazma, kemik ve böbreklerde bulunan proteinlerin sentezi için gereklidir. Başlıca tipleri phylloquinone veya phytomenadione (K1) ve menachinone'un (K2) bakteri formudur.

K vitamininin işlevleri

K vitaminine kanın pıhtılaşması için gerekli proteinlerin sentezi için ihtiyaç vardır. K vitamini kemik ve doku kireçlenmesini kontrol eden bir protein olan osteokalsin sentezine katılır ve atardamarların ve diğer yumuşak dokuların kireçlenmesinin (yaşlanmanın olumsuz sonuçlarından biri) önlenmesine yardımcı olabilir.

Günlük ihtiyaç

K2 vitamini genellikle insan bağırsaklarındaki bir bakteri tarafından üretilir. Bu vitaminin beslenme nedeniyle eksik kalmasına çok ender rastlanır (bağırsaklar ciddi şekilde hasar görmedikçe). Bu vitamin için saptanmış bir RDA yoktur fakat önerilen günlük alım 75 µg olarak öngörülmektedir.

K vitamini kaynakları

K vitamini ıspanak, marul, lahana, karnabahar, buğday kepeği, sakatat, tahıllar, bazı meyveler, etler, sütmamülleri ve yumurtada bulunur.

K vitamini kaynakları

Bitkisel; Ispanak, marul, lahana, kıvırcık lahana, karnabahar, buğday kepeği, tahıllar, bazı meyveler.

Hayvansal; Sakatat, et, süt mamülleri ve yumurta

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder