K vitamini ne işe yarar
K vitamini yağda çözünebilen bir grup vitamine verilen isimdir. Bu vitamin grubu normal kan pıhtılaşması ve plazma, kemik ve böbreklerde bulunan proteinlerin sentezi için gereklidir. Başlıca tipleri phylloquinone veya phytomenadione (K1) ve menachinone'un (K2) bakteri formudur.
K vitamininin işlevleri
K vitaminine kanın pıhtılaşması için gerekli proteinlerin sentezi için ihtiyaç vardır. K vitamini kemik ve doku kireçlenmesini kontrol eden bir protein olan osteokalsin sentezine katılır ve atardamarların ve diğer yumuşak dokuların kireçlenmesinin (yaşlanmanın olumsuz sonuçlarından biri) önlenmesine yardımcı olabilir.
Günlük ihtiyaç
K2 vitamini genellikle insan bağırsaklarındaki bir bakteri tarafından üretilir. Bu vitaminin beslenme nedeniyle eksik kalmasına çok ender rastlanır (bağırsaklar ciddi şekilde hasar görmedikçe). Bu vitamin için saptanmış bir RDA yoktur fakat önerilen günlük alım 75 µg olarak öngörülmektedir.
K vitamini kaynakları
K vitamini ıspanak, marul, lahana, karnabahar, buğday kepeği, sakatat, tahıllar, bazı meyveler, etler, sütmamülleri ve yumurtada bulunur.
K vitamini kaynakları
Bitkisel; Ispanak, marul, lahana, kıvırcık lahana, karnabahar, buğday kepeği, tahıllar, bazı meyveler.
Hayvansal; Sakatat, et, süt mamülleri ve yumurta
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder