B vitamini ne işe yarar

B vitamini ne işe yarar

B vitaminleri bir dizi yaşam fonksiyonu için gerekldiri. Fakat birincil görevleri karbonhidrat, yağ ve proteinlerdeki enerjinin serbest bırakılmasına yardımcı olmaktır. Bu gruba giren ve hepsi koenzim olarak işlev gören 8 adet suda çözünebilen vitamin vardır.

B vitaminleri suda çözünebilen ve bu nedenle beslenme yoluyla sürekli alınması gerekli vitaminlerdir.

Enerji üretimi döngüsünde B vitaminleri yediğiniz gıdalardan enerji almanıza yardım edebilirler. Sinir sisteminin ve optimum yaşam fonksiyonlarının işleyişinin desteklenmesiyle enerjik ve verimli durumda kalırız.

B vitaminlerinin işlevleri

-Tiamin (B1) enerji sağlamak için karbonhidratların glukoza dönüşmesine yardım eder ve sinir sisteminin düzgün çalışması için önemlidir.

-Riboflavin (B2) cildin mukoza zarı, gözler ve sinir dış kılıflarının korunması için önemlidir.

-Niasin (B3 sağlıklı cilt, sinirler ve sindirim sisteminin korunması için önemlidir.

-Pantotenik Asit (B5) enzimlerin hormonların bir parçası olarak insan metabolizması için önemli olup hemoglobin sentezinde rol oynar.

-Piridoksin (B6) alyuvarların üretimi için olduğu kadar sinir dokularının ve cildin oluşumu için gerekli amino asitlerin metabolizmasında önemlidir.

-Folik Asit (B9) bu vitaminin bir çok işlevi vardır. Bunlar içinde sinir sistemi, kan ve vücut dokularının hücre bölünmesi de vardır.

-Siyanokobalamin (B12) kan hücresi oluşumunda kullanılır ve sinir sisteminin düzenli işleyişini destekler.

-Biyotin (vitamin H) insanlarda metabolizma ve normal büyüme için gereklidir. Özellikle yağ asitleri, antikor (mikroplarla savaşan madde) ve sindirimle ilgili enzimlerin üretiminde rol oynar ve bazı amino asitlerin parçalanmasında görev alır. Biyotinin saç kaybı ve bazı deri hastalıklarına karşı potansiyel yararları tartışmakla birlikte bu konuda henüz kesin kanıtlar yoktur.

B vitaminleri, karbonhidratların ihtiyacımız olan enerjiyi sağlayan glukoza dönüşmesi için gereklidir. Bunlar yağ ve proteinlerin parçalanmasında da işe yararlar, böylece sinir sisteminin normal işleyişi için gerekli olan sağlıklı kan hücrelerini desteklerler.

Günlük ihtiyaç

Avrupada'ki hemen bütün nüfus grupları için normal beslenme yoluyla alınan folik asit miktarı, RDA'ları karşılayacak yeterlikte değildir; aynı şekilde yaşlıların çoğu için yeterli B12 ve B6 vitamini alımı kritik düzeylerde kabul edilmektedir.

B vitaminleri kaynakları

B vitamini içeren kaynaklardan bazıları ekmek, kahvaltılık tahıllar, yapraklı yeşil sebzeler, karaciğer, süt ve süt mamülleri ve yumutadır. Ancak, B vitaminleri kırılgandır ve yüksek sıcaklıklarda, uzun süre saklandıkları zaman ve yiyecek hazırlama işlemleri (yıkama, aşırı pişirme ve pişirme yağından 'süzme') sırasında tahrip olabilmektedir. Bazı gıdaların endüstriyel işlenmesi (örneğin pirinç ve buğday gibi tahılların işlem görmesi) B vitamini içeriğini önemli oranda azaltabilir.
B vitamini kaynakları

Bitkisel; Ekmek, kahvaltılık tahıllar, tahıllar, yeşil yapraklı sebzeler, hayvansal gıdalar.

Hayvansal; Ciğer, süt ve süt ürünleri, yumurta.

1 yorum:

  1. Stainless Steel Bars | T-Series - T-Series - T-Series | T-Series - T-Series
    T-Series Stainless Steel guy tang titanium toner Bars · T-Series® · T-Series® titanium engagement rings · T-Series®. T-Series® · T-Series®. T-Series®. T-Series®. T-Series®. T-Series®. titanium pipe T-Series®. T-Series®. T-Series®. T-Series®. T-Series. titanium quartz T-Series. citizen titanium watch

    YanıtlaSil