Magnezyumun vücuttaki önemi

Magnezyumun vücuttaki önemi

Magnzeyum vücuttaki dördüncü en fazla bulunan mineraldir ve kalsiyum, fosfor ve diğer besleyiciler ile yakın işbirliği yaparak çalışır. Ortalama bir yetişkin insan vücudundaki magnezyumun yaklaşık %65'i kemiklerde ve dişlerde bulunur, geri kalan magnezyum kaslar, kan, vücut sıvıları, organlar ve diğer dokular arasında dağılır.

Magnezyumun işlevleri

Magnezyum protein sentezinde rol alır ve vücuttaki enzim reaksiyonlarının önemli bir ortak faktörüdür. Bu enzimlerin bazıları vücutta enerji üretimine katkıda bulunurlar. Kalsiyum kasların kasılmasını etkilerken, magnezyum bu etkiyi dengeler ve kasları gevşetir.

Magnezyum faal bir mineral olup 300'den fazla biyokimyasal işlevde rol alır. Aşağıdaki tablovücudumuzda magnezyumun rol aldığı önemli işlevlerden bazılarını göstermektedir.



İşlev

-Sinir ve kas işlevlerini destekler

-Düzenli kalp atışı sağlar

-Kemiklerin kuvvetli kalmasını sağlar

-Normal kan basıncını destekler

-Enerji metabolizmasını tetikler

-Vücudun kullanacağı proteinlerin sentezinde rol alır.

Günlük ihtiyaç

RDA miktarı 300 mg'dır.

Magnezyum kaynakları

Kepekli ekmek, pirinç ve kahvaltılık tahıllar, süt ve süt mamulleri, karaciğer ve bazı baklagiller (fasulye ve bezelye), ceviz, fındık çeşitleri ve yeşil sebzeler (ıspanak gibi) iyi magnezyum kaynaklarıdır.

Magnezyum Kaynakları

Bitkisel; Kepekli ekmek, pirinç ve kahvaltılık tahıllar, ceviz, fındık çeşitleri, yeşil sebzeler (ıspanak gibi)

Hayvansal; Karaciğer, süt ve süt ürünleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder