Kalsiyumun vücuttaki önemi

Kalsiyumun vücuttaki önemi

Kalsiyum vücutta en bl bulunan ve vücut için en önemli minerallerden biridir. Kemikleri ve dişleri inşa etmek ve onarmak için, sinir sistemi işlevlerine yardım etmek, kasların işleyişini, kanın pıhtılaşması ve kalbin düzgün çalışmasını sağlamak için vücudun kalsiyuma gereksinimi vardır.

Ortalama yetişkin bir insanın vücudundaki kalsiyumun yaklaşık %98'i kemiklerde, %1'i dişlerde ve geri kalanı da kanda, hücre dışı sıvılarda ve çeşitli enzimlerin bir faktöü olarak hücreler içinde bulunur. Kalsiyum, protein fibrinini harekete geçirerek kanın pıhtılaşmasını destekler ve magnezyumla beraber kalp atışının düzenli olmasına yardımcı olur; kasların formunu korumasına, açılıp kasılmasına ve sinir sistemi faaliyetlerine katkıda bulunur.

Kalsiyumun işlevi

Kemiklerde ve dişlerde kalsiyum bu organların yapısını destekler ve işlevlerini sürdürür. Kalsiyum, kas ve kan damarlarının açılıp büzülmesi, hormon ve enzimlerin salgılanması ve sinir sistemi içinde mesaj alışverişi için gerekli bir mineraldir.

Kemik sürekli gelişir, bu nedenle yeni kemik oluşumunu desteklemek için vücudun yeterli kalsiyum düzeylerine sahip olması gerekir. Kemik erimesi ve yeniden oluşumu arasındaki denge insanlar yaşlandıkça değişir. Çocukluk döneminde kemik formasyonu düzeyi daha yüksek, kemik erimesi düzeyi düşüktür. Yetikinlerde bu süreç oldukça dengededir. İnsanlar yaşlandıkça kemik erimesi hızı kemik oluşumu hızını aşar. Bu durum kemik kaybına yol açabilir, bu da osteoporoz riskini artırabilir.

Günlük İhtiyaç

RDA niktarı 800mg'dır. Çocukluk ve yetikinlik döneminde yeterli kalsiyum alımı genellikle yaşam boyunca kemiklerin kararlı durumda kalması için en önemli faktörlerden biri kabul edilmektedir. Avrupa'da yapılan araştırmalara göre, en azından bazı bölgelerde çocukları, yetikinleri ve aynı zamanda yaşlı insanları kapsayan bazı nüfus grupları marjinal veya eksik kalsiyum alım riski altındadır. Doktor tarafından tavsiye edilmedikçe günde 2500 mg'dan fazla kalsiyum alımı önerilmemektedir.

Kalsiyum kaynaklarıı

Okzalik asidi yüksek yiyecekler (ıspanak, çikolata) gibi bazı besin maddeleri, kalsiyum alımını azaltabilir. Okzalik asit, sindirim organlarında çözünemeyen tuzlar oluşturarak kalsiyum emilimine müdahale edebilir. Tam tahıl ürünlerinde bulunan fitatlar, lifçe zengin yiyecekler, kahvede bulunan aşırı kafein, kolalar ve çay kalsiyum ve diğer minerallerin emilimini azaltabilir.

Kalsiyum Kaynakları

Süt ürünleri; Süt, yoğurt, peynir

Bitkisel; Çin lahanası, brokoli, kıvırcık lahana

Diğer; Meyve suyu, kuru tahıllar, soya fasulyesi ürünleri gibi takviyeli ürünler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder