Çinkonun vücuttaki önemi nedir?

Çinkonun vücuttaki önemi nedir?



Çinko vücudun hemen her hücresinde bulunan önemli bir mineraldir, fakat depolanan toplam miktar azdır ve çinkonun büyük bir bölümü kemiklerde, deri ve saçlardadır. Magnezyum gibi çinko’da 100′ün üzerinde enzimle etkileşim gösterir.



Çinkonun işlevleri

Çinko özellikle protein, karbonhidrat, yağ ve nükleik asitlerin metabolizmasına katılan enzimlerin bir parçası ya da onları faaliyete geçiren madde işlevi görür. Hormonlar, reseptörşer (alıcı sinirler), insülin depolanması ve bağışıklık sistemi ile bağlantılıdır.

Çinko bağışıklık sisteminde çok güçlü rol oynar. Çünkü çinko, enfeksiyonla savaşan bir kan akyuvar türü olan T – lympocytes’in gelişmesine ve faaliyete geçmesine neden olur. Çinko genel soğuk algınlığının azaltılmasıyla da ilgili bir mineral olmakla birlikte bu amaçla kullanılmasıyla ilgili araştırma sonuçları henüz alınmamıştır.

İşlev

-Yaralıların iyileşmesi için gereklidir.

-Tat ve koku duyusunu korur.

-Bağışıklık sistemini destekler.

-Yetişkinlik dönemi boyunca normal büyüme ve gelişmeyi destekler.

-DNA sentezi için gereklidir.

Günlük ihtiyaç

RDA miktarı 15 mg’dır.

Çinko Kaynakları

Çinko pek çok gıdada bulunur. En güçlü çinko kaynağı istridyedir. Altı adetten oluşan bir porsiyon istridye önerilen günlük alım miktarının %100′ünü içerir. Bu oran başka hiçbir gıda kaynağında bu kadar yüksek değildir.

Çinko Kaynakları

Bitkisel; Tam tahıllar, fındık, ceviz türleri

Hayvansal; İstridye, dana eti

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder