30 Ekim 2011 Demir nedir? vücuttaki demir hakkında bilgi

Demir nedir? vücuttaki demir hakkında bilgi



Demir önemli bir izmineraldir ve vücutta birçok oksijen ve elektron transfer gruplarını oluşturur. Demir en çok kanda bulunur. Vücuttaki demirin yaklaşık üçte ikisi hemoglobine bağlıdır, daha küçük demir grupları kas miyoglobinde bulunur.



Demirin işlevleri

Demir, hemoglobinin düzgün işleyişi için başlıca faktördür. Hemoglobin, alyuvar hücrelerinde bulunan ve akciğerlerden kan dolşaımı ile bütün dokulara oksijen taşıyan ve kasların oksijen ihtiyacını sağlayan bir proteindir. Demir, kas hücrelerindeki miyoglobinin bir bölümünün oluşumu için de önemlidir. Miyoglobinler kaslara derhal oksijen sağlayan küçük ‘depo’ lardır.



Hücreler içindeki oksijenin değerlendirilmesini sağlayan bazı enzim sistemlerinin bir kısmını da demir minerali oluşturur.



Günlük İhtiyaç

Demir için RDA miktarı günde 14 mg’dır. Avrupa araştırmaları bazı grupların beslenme yoluyla yeterli miktarın altında veya kritik düzeylerde demir aldıklarını göstermiştir. Yaşlılar, genç kızlar ve çocuk doğurma yaşındaki kadınlar bu gruplara dahildir. Aşırı demir alımı toksik etki yapabilir. Bu nedenle özellikle çocuklar için demir içeren beslenme destek ürünleri sıkı bir şekilde denetlenmelidir.



Demir Kaynakları

Kırmızı et, et mamulleri, karaciğer, baklagiller, kepekli ekmek, kahvaltılık tahıllar ve yeşil yapraklı sebzeler demir için önemli kaynaklardır. Besin amaçlı demirin iki şekli vardır:

-Heme demiri, hemoglobinden türetilir, hayvansal gıda kaynaklarında (et) bulunur.

-Heme olmayan demir, bitkisel gıdalarda bulunur.

Heme demiri vücut tarafından heme olmayan demire göre daha iyi emilir (Heme olmayan bitkisel kaynaklı demir %5 kadar emilirken heme demiri %20 emilir). Vücut, ihtiyacına bağlı olarak demir depolarını düzenler, demir stokları azalınca emilim oranını artırır.

Demir kaynakları

Hayvansal; Kırmızı et ve et mamulleri, ciğer

Bitkisel; Kepekli ekmek ve kahvaltılık tahıllar, yeşil yapraklı sebzeler ve baklagiller

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder