Meslek hastalıkları

Kişinin, iş yerinde maruz kaldığı şartlar dolayısıyla, sağlık durumunda meydana
gelen bozukluklar ve aksamalar. İş kazası ile meslek hastalığı arasındaki temel fark, ilkinde ani bir gelişmeye yol açan bir olay bulunmasına karşılık, ikincisinde sağlığın tedrici bir şekilde bozulmasıdır.
Tarım işçilerinde, güneşe aşın maruz kalmalctan deri kanseri, tahılla uğraşmaktan mikoz,i at ve büyükbaş hayvanlarla ilgilenmekten şarbon, verem; gerilimden ötürü de sayısız ağn ve sancı çeşitleri görülebilir.
Dalgıçlarda Kaisson hastalığı (vurgun), cam üfürücülerinde katarakt (göze perde inmesi) görülebilir. Endüstride kullanılan ve işçilere zararlı olabilen zehirler şunlardır: Arsenik, an t im on, civa, kurşun, nikel, fosfor, karbon disülfıd, karbon tetra klorür (elbise temizleyici ve boyacılarında), katran türevleri ve çeşitli insektisit ve pestisitler (böcek ve fare zehirler°. Diğer önemli bazı meslek hastalıkları: Silikoz, asbestoz, bissinoz, dermatit, krom yaraları, tahriş edici kimyasal maddelerin sebep olduğu kanser, tıpta ve atom araştırmalarında radyoaktif maddelere aşırı maruz kalmanın yol açtığı kan kanseri, radyasyon hastalığı v b.
Büyük endüstri dallarının, kendilerine ait tıbbi ve sosyal yardım servisleri vardır. Bunların görevleri; tehlikeyi önleyici, işçi ve endüstri ürünlerini kullananları koruyucu özellikte olduğu gibi, moral yükseltmeye yönelen endüstri psikolojisi uygulamasını da içine almaktadır. Böyle bir fabrikanın sağlık servisinin görevi, sadece işçiyi tehlikeden korumak değil, ayrıca, işçinin organik ve psikolojik sağlığını gözeterek, fabrika işverenlerine ve fabrika ürünlerinin alıcısına da yardım etmektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder