Menopoz hakkında bilgi - Menopoz nedir?

Yaş dönümü olarak da isimlendirilen ve kadında aybaşı halinin ve yumurtlamanın
tamamen durması.
Klinik olarak menopoz, adet halinin kesilmesinden önceki ve sonraki bir dönemi belirtir. Genellikle 45-50 yaşları arasında olur. Bu yaş, belli bir dereceye kadar soya çekime bağlıdır. Bazen ani olarak fakat genellikle, aralarının uzaması suretiyle adetler kesilir. Bu duruma hiç bir belirti eşlik etmiyebilir; veya sıcak basmalan, aşırı kanamalar, depresyon ve genel durum bozukluğu belirebilir. Adet kesilmesinden sonra görülecek kanama, acilen hekime başvurulmasını gerektirir. Menopoz belirtilerinin çoğu, cinsiyet hormonlannın uygulanmasıyla giderilir; bazen de müsekkinlerin verilmesi gerekir. Normalde, menopozda depresyon belirmez, şayet belirecek olursa, hekim kontrolü gerekir.
Adetlerin düzensizleşmeye başladığı, cinsi olgunluk çağının son kısımları ile ihtiyarlık çağının ilk kısmı, klimakterium devri olarak isimlendirilir ki bu genellikle
45-60 yaşları arasına rastlar. Bu dönem içerisinde kadının gördüğü son Mete menopoz ismi verilir. Dolayısıyla bu klimakterium dönemi, menopoz öncesi ve menopoz sonrası diye ikiye ayrılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder