Kurşun zehirlenmesi hakkında Sağlık Bilgileri

KURŞUN ZEHIRLENMESI
Kurşunun hazım, solunum veya deri yoluyla vücuda girmesi sonucu ortaya
çıkan bir zehirlenme çeşidi. Önceleri kullanılan yağlı boyalar, kurşun ihtiva ettiğinden, zehirlenmeler ortaya çıkabiliyordu. Bunun yanında kurşun veya bileşiğini kullanan endüstrilerdeki işçilerde de kurşun zehirlenmesi görülebilir. Ayrıca, patlamalı motorlarda vurmayı önlemek için benzine "tetra etil kurşun" ilave edilir. Ancak ekzoz gazı ile havaya geçen kurşun, günümüzde düşük seviyede olup, zehirlenmeye sebep olmayacağı tahmin edilmektedir.
Ayrıca kurşun su boruları (özellikle taşıdıkları su, yumuşak veya asidik ise), lehim, açıkta yakılan pil ve akümülatörler ve porselen desenler boyacılığı gibi sanayi de kurşun zehirlenmesi sebeplerindendir.
Vücuda günde yaklaşık 0,3 miligram kurşun girer. Bunun % 10 kadarı barsakta emilir. Bu küçük bölümü kana girerse de, idrar ve ter ile birlikte dışarıya atılır. Eğer alınan kurşun, günde 0,6 miligram] geçerse, vücut bunun hepsini dışarı atamaz ve birikme başlar. Genellikle çocuklarda bu durum yazın görülür. Bu mevsimde güneş ışığının bol oluşu sebebiyle, vücutta D, vitamini çoğalır. Bu vitaminin barsaklarda kurşunun emilmesini arttırıcı yönde tesir ettiği zannedilmektedir.
Vücuttaki faydası bilinmeyen kurşunun zararı ise büyüktür. Kandaki hemoglobin üretimine zarar verdiği gibi, böbrek ve kalbe de etki edebilir. En önemli tahribat beyin ve omurilikte ortaya çıkar. Şişmeler hasıl olur. Kurşunla yavaş yavaş zehirlenende, aşikar bir hastalık hali olmakla beraber, doktor tarafından kendisine söylenmedikçe veya şüphe etmedikçe hastalığı anlamayabilir. Çünkü belirtileri, sık görülen bir çok hastalığınki gibidir. Bunlar; tekrarlayıcı, keskin, anlaşılmaz karın ağrıları; gitgide artan bir solukluk, yani kansızlık; bilek zafiyeti sebebiyle el ve ayaklarda düşüklük; diş etleri kenarında siyah bir hat; çocuklarda açıklanamıyan bir aşırı uyku hali, rahatsızlık hali ve sık sık kusmadır. Ateş genellikle normaldir. Kurşun seviyesi yüksek kimselerde bu hastalık ölüme sebep olabileceği gibi, tedavi sonucu kurtulsa bile, kalıcı beyin tahribatları meydana gelir.
Tedavi: Kurşunun, ilaçla zararsız bir bileşik haline ggetirilmesi ve idrarla atılmasının sağlanmasıyla yapılır. Bu tür tedavi zor olup, bir kaç ay sürebilir. Önemli olan vücutta kurşun seviyesini artıracak ortamın önlenmesidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder