Kusmak ve kusma hakkında bilgi, tedavi

Mide muhtevasını ağızdan çıkarma işi. Kusma, çok çeşitli sebeplerle olabilir. Umumiyetle bulantı ve öğürmeyi takip ederse de, ,kafa içi basınç artışı gibi hallerde aniden fışkırıcı tarzda da olabilir. Kusmada midenin rolü pasiftir. Özellikle, karın kaslarının kasılması ile mide muhtevası dışarı atılır.
Kusmanın altında yatan sebeplerle; mide ve oniki parmak barsağının ileri doğru kasılmaları azalmca, midenin ağzı gevşer, diyafram kası ve karın kaslarının kasılması ile karın içi basınç artarak mide muhtevası yemek borusuna atılır. Göğüs içi basınç artışı ve yemek borusunun ters yönde kasılmaları ile yutağa gelen muhteviyat buradan da ağı za ve dışarıya ulaşır. Bu esnada soluk yolu kapanarak kusmuğun akciğere gitmesi önlenir. Merkezi sinir sisteminin baskılandığı hallerde kusmuğun akciğere kaçması önlenemez ve akciğer iltihabına yol açar.
Kusmanın mekanizması: Beyin sapındaki "kemoreseptör trigger bölgesi" esas olarak kusma merkezinin kontrolündedır. Sindirim kanalından, yüksek beyin merkezlerinden veya kemoreseptör trigger zon (bölge) den gelen tembihlere cevaben, kusma merkezi de diyafram kası, karın kasları, mide ve yemek borusunu uyararak kusma meydana gelir.
Kusmayı sağlayacak veya durduracak ilaçlar vardır, ancak kusma bazen önemli hastalıkların belirtisi olabilir. Bu bakımdan kusmanın altında yatan sebep, gerektiğinde araştırılıp, tedavi edilmelidir. Kusmanın sebepleri; uzun süren hazımsızlık, apandisit, safra kesesi iltihabı, karın zarı iltihabı, barsak tıkanması, sistemik enfeksiyon hastalıkları, sindirim kanalının viral, bakteriyel, parazitik hastalıkları, karaciğer iltihabı, beyin ödemi, beyin tümörü, beyine giden oksijenin azalması, migren başağrısı, bazı iç kulak hastalıkları (Meinier gibi), beyin zarlarının iltihabl, kafa içi basınç artması, kalb infarktüsü, kalb yetmezliği, hormonal bozukluk ve değişimler, gebelik, ilaç veya kimyasal maddeler veya psikolojik olabilir. Hamilelikte de çok kere kusmalar olur.
Tedavi: Uygun hallerde kusmayı kesici ilaçlar kullanılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder