kurdeşen nedir? Kurdeşen hakkında sağlık bilgisi

Vücudun çeşitli yerlerinde belirebilen, kısa süre içinde kabaran ve kaybolan,
bazen de aylarca sürebilen kaşıntılı ve kızarık döküntüler. Kurdeşene, tıp dilinde "ürtiker" ismi verilmektedir. Kurdeşen, allerjik olabildiği gibi, bedenin değişik reaksiyon mekanizmalarıyla da ortaya çıkan bir aşırı hassasiyet halidir. Oldukça sık rastlanan bir hastalıktır.


Kurdeşenin çeşitli sebepleri vardır: Çuha çiçeği ye ısırgan otunun deriye teması, böcek ısırmaları, sıcak, soğuk, sürtünme tahrişi veya vurma, çarpma tazyiki, polenler, tozlar ve buharların solunum yoluyla alınması, bazı ilaçlar, kan nakli, serum ve aşılar, bazı kimyevi maddeler, deterjanlar, kanser hücrelerinin parçalanma ürünleri, hormon
enfeksiyonlar ve psikolojik dengesizlikler, mide-barsak bozuklukları, mantarlar ve
tenya, solucan gibi parazitler, kurdeşene sebebiyet vermektedirler.
Sebep ne olursa olsun, meydana geliş mekanizması; derideki bazı özel hücrelerden (mart hücreleri) histamin, bradikinin, seratonin gibi maddelerin salınıp, mevzi ödem gelişmesidir.
Döküntülerin rengi açık sarı, açık kırmızı veya alacalı olabilir. Kaşıntı ve yanma yanında hafif ateş müşahade edilebilir. Nadiren döküntüler ağız, dil ve gırtlakta da yerleşerek ses kısıklığına, nefes darlığına ve hatta ölüme bile yol açabilirler.
Tedavinin esası, kurdeşeni meydana getiren sebebi bulup ortadan kaldırmaktır. Kurdeşenli hastaya kuvvetli müshil verilerek barsaklar boşaltılır. Ses kısıklığı olan durumlarda adrenalin kullanılır. Diğer durumlarda antihistaminikler verilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder