Sodyumun vücuttaki önemi ve sodyum kaynakları
Sodyumun vücuttaki önemi ve sodyum kaynakları
Sodyum esensiyal bir mineral olup klorürle birleştiğinde sofra tuzu olarak bilinir. Potasyum gibi elektrolit işlevi görür ve benzer fonksiyonlar yapar, ancak bunlar hücrelerin dışındaki sıvılarda gerçekleşir.
Sodyumun İşlevleri
İşlev
-Hücre dışında bulunan vücut sıvıları içindeki asit-baz ve su dengesinin düzenlenmesine yardımcı olur.
-Kan basıncının düzenlenmesine yardım eer.
-Hücre zarı geçiş kanalları sistemlerine dahil olur.
Düzgün kas ve sinir işlevleri için gereklidir.
Günlük ihtiyaç
RDA 500 mg'dır. Vücutta aşırı sodyum bulunması yüksek kan basıncına (hipertansiyon) ve sıvı birikimine (ödem) neden olan bir faktördür. Çok fazla sodyum almak kolaydır. Özellikle işlenmiş gıdalarla beslenenler fazla sodyum alabilir. Avrupa'da insanların ortalama günlük sodyum alımı 3-5 gr (yaklaışk 8-11 gr tuz) olup günlük beslenme ihtiyacının çok üzerindedir.
Sodyum kaynakları
Sofra tuzu (sodyum klorür) ve tuzla işlem görmüş gıdalar (et, peynir, sebzeler, meyveler, fırın mamulleri, kahvaltılık tahıllar) ve yemek çeşitleri başlıca sodum kaynaklarıdır. Düşük miktarda doğal sodyum tüm bitkilerde ve hayvansal gıdalarda vardır.
Sodyum doğal olarak birçok gıda kaynağında bulunmakta ve sodyum klorür (sofra tuzu) olarak birçok işlenmiş gıdaya katılmaktadır.
Sodyum kaynakları
Doğal; Tüm bitkisel ve hayvansal gıdalar (düşük miktarlarda)
Katkı; Tuzlu işlenmiş gıdalar; et, peynir, sebzeler, meyveler, fırın mamulleri, kahvaltılık tahıllar
Diğer; Sofra tuzu (sodyum klorür) ve çeşniler
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder