Morarma nedir? Morarma hakkında bilgi

Özellikle el, ayak, çene, burun, dudak gibi vücudun uç kısımlannda ortaya çıkan
renk değişimi. Tıp lisanındaki ismi siyanozdur.
Siyanozda, deri ve mukoza kılcal damarlarında indirgenmiş hemoglobinin (yani oksijen taşımayan molekülün) artması sonucu deri ve mukozaların mavimsi-mor bir renk alması beklenir. Kanda, oksijeni hemoglobin taşımaktadır. Oksijeni akciğerden alıp dokulara götürmekte, tekrar akciğere dönerken de karbon dioksiti taşımaktadır. Oksijen taşımayan hemoglobin miktarının normalin üstüne çıkması morarmaya sebep olmaktadır. Hakiki siyanozu; anilin türevleri, nitratlar ve bazı ilaçların alınmasıyla kanda methemoglobin ve sulfhemoglobin teşekkül etmesinden ileri gelen ve kurşuni bir nüans gösteren mor renkle kanştırmamalıdır.
Siyanozun şiddeti; deri kılcal damarlarının durumuna, derinin
kalınlık ve inceliğine, pigmentasyon derecesine bağlıdır. Siyanoz; el, ayak gibi uç kısımlarda yanak, kulak, tırnak dibi gibi kılcal damarlardan zengin az pigmentli olan bölgelerde, ağız ve dil mukozasında daha bariz olarak görülür.
Siyanozun meydana çıkması için deri ve mukoza kılcal damarlarında indirgenmiş hemoglobin miktarının 100 ml. kanda 5 grama erişmesi gerekir.
Şoktan ileri gelen siyanozda, kılcal damarlar iyi dolmadığından ve çevresel kan dolaşımı yavaşladığından deri soluk, grimsi mor bir renk alır. İki tip siyanoz vardır:
Merkezi siyanoz: Şu durumlarda ortaya çıkar. sol kalb yetmezliklerinde, soluk borusu ve bronşları tıkayan durumlarda, astma ve amfızemde, yüksek irtifalarda bazı doğuştan olan kalb anomalilerinde (Fallot tetralojisi, trunkus arteriosus, büyük damarlann yer değiştirmesi gibi). Merkezi siyanozda özellikle, dudak ve dil morarmıştır.
Etraf siyanozu: Dokulardaki kan akımı durgunluğu veya diğer sebeplerle oksijen satiirasyon eksikliği artar ve böylece siyanoz husule gelir. Soğuk, sağ kalb yetmezliği, triküspit darlığı, konstriktif perikardit, bir uzvun turnike ile sıkıştırılması durumunda ve şokta siyanoz husule gelir. Etraf siyanozunda özellikle- el, ayak gibi uzuvlarda morarma sözkonusudur.
Siyanoz bir hastalık değil, bir hastalık belirtisidir. Siyanoza yol açan sebebin bulunup tedavisinin ona göre yapılması lazımdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder