Mongolizm nedir?

Zekâ geriliği ve bazı bedeni kusurların beraber görüldüğü bir hastalık. Down sendromu veya trizomi 21 gibi isimleri de vardır. Bir kromozom sapmasından yani, yirmibirinci kromozom çiftine fazladan bir 21. kromozom daha eklenerek üç adet bulunmasından ileri gelir. Bu yüzden mongoliyenler 47 kromozoma sahiptirler. Kromozom bozukluğu başka şekillerde de olabilir. 600 doğumda bir görülebilir. Genellikle yaşlı annelerin çocuklannda ortaya çıkar. Yakın akraba evlilikleri de bu hastalıkta önemli rol oynamaktadır.
Bu hastalann boyları kısadır, enseleri düz ve kalındır, gözleri çekik ve birbirinden uzaktır, gözün burundan yana tarafında epikantus veya üçüncü göz kapağı denen bir deri kıvrımı bulunur. Dil, kalın ve pürtüklüdür; bazan aralıklı duran dudakların arasından dışarı sarkar, çabuk hastalanırlar, çoğu zaman kalblerinde de bir kusur vardır. Çocuk ancak 3-5 yaşında konuşur. Ergenlik çağında ses bozulur, çatlak çıkar, cümleler zor kurulur. Elleri kısa, toplu ve yumuşaktır, el ayasında bir tek bükme çizgisi vardır. Bunlarda "Kronik Myeloid Lösemi" denilen bir kan kanseri çeşidi çok görülür. Yumuşak huyludurlar.
Bu hastalıktaki zekâ geriliğinin tedavisinde eğitimin rolü çok mühimdir. Elverişli olanlara okuma, hatta, yazma öğretilebilir. Doğuştan bir hastalık olduğu için tedavisi mümkün değildir. İ mmün sistemleri zayıf olduğundan, enfeksiyon hastalıklarına karşı ihtimamla korunmalı, hijyen (sağlığı koruyucu) tedbirlerine riayet edilmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder