Mantar zehirlenmesi

Zehirli mantar bitkilerinin yenmesi ile ortaya çıkan, öldürücü olabilen bir gıda zehirlenmesi.
Hemen bütün mantar zehirlenmelerine "Amanita Muscarina" ve "Amanita Phalloides" mantarlan sebep olmaktadır.
Amanita muscarina (zehirli çayır mantarı) adlı mantann iki zehiri vardır: Muskarin ve Muskaridin. Her ikisi de isıya dayanıklıdır. Mantar pişirilse bile zehirini kaybetmez. Bu zehirler parasempatik sinir sistemine tesir eder. Mantarın yenmesinden hemen sonra veya 3 saat içinde zehirlenme belirtileri ortaya çıkmaya başlar. Göz yaşarması, bol miktarda tükrük salgılanması, terleme, kusma, karın ağrısı ve şiddetli karın kramplar', ishal, başdönmesi, kas seyirmeleri, göz bebeklerinin küçülmesi, dalgınlık, havale geçirme ve komaya kadar gidebilen bozukluklar meydana çıkar. Zamanında tedavi edilmeyen hasta solunum kifayetsizliği ile ölür.
Amanita Phalloides: Bu mantarın phalloidin isimli zehiri ısıya dayanıksızdır. Ancak pişirilmeden yenirse zehirlenmeye sebep olur. Parasempatik sinir sistemine tesiri yoktur. Zehirlenme belirtileri mantann yenmesinden sonra 6-24 saat arasında değişen bir zamandan sonra ortaya çıkar. Karın ağrısı, bulantı, kusma, ishal görülür. Genel durum hızla bozulur. Hastalarda idrar çıkaramama (anüri) veya çok az idrar çıkarma (oligüri) olabilir. Aynca 2-3 gün içerisinde karaciğer harabiyetine bağlı sarılık görülür. Hasta hemen tedavi edilmez ise akut karaciğer harabiyeti sebebiyle beş ile sekiz günlük bir zaman içerisinde ölebilir.
Mantarlann zehirliyebileceğini önceden bilebilmek çok güçtür. Bu hususiyet aynı türün mantarlan arasında, mantanN büyüme mevsiminin çeşitli zamanlarında ve pişirme şekline göre bile değişebilmektedir. Mantar ile içilen alkol, zehirlenmeyi şiddetlendirir.
Mantar zehirlenmelerinden korunmak için, rastgele her mantarı yememeli, mantarlan çok iyi tanımalı, mantarlar ve zehirlenmeler konusunda bilgi sahibi olmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder