Malta humması nedir? Malta humması hakkında bilgi

Bir hayvan hastalığı olması- na rağmen insanlarda da görülen bulaşıcı bir hastalık. Tıp dilinde Bruselloz şeklinde bilinen bu hastalığa Akdeniz humması da denir. Bu hastalığa Brucella cinsinden, koklara benzeyen çomak şeklinde mikroplar sebep olur. Keçi veya koyunlarda "Brucella melitensis" sığırlarda "Brucella abortus" ve domuzlarda "Brucella suis" tiplerindeki mikroplar bulunur.
Bulasması: Vakalarin çoğunda bulaşma deri ve mukoza yoluyla olur. Solunum yoluyla da bulaşabilirler. Hasta hayvanların, eti, sütü, sütünün ürünleri ile temas eden insanlara bu hastalık bulaşabilir. Bu yüzden, hayvan yetiştiricileri, veterinerler, çobanlar, mezbahada çalışanlar, sütçüler, peynirciler bu hastalığa yakalananların çoğunluğunu meydana getirirler.
Belirtileri: Bakteriler dalağa, karaciğere, lenf bezlerine, kemik iliğine, salgı bezlerine, sinirlere yerleşirler. Kuluçka miiddeti 5 ile 21 gündür. Yüksek olmayan, zaman zaman titreme şeklinde gelen ateş yapar. Gece terleme ile ateş normale düşer. Bu hastalığı uzun zamandır çekenlerde ateş bazen yükselen bazen alçalan fakat normale düşmeyen bir tablo gösterir. Hasta çabuk yorulur ve terler. İştahsızlık ve buna bağlı olarak zayıflama görülür. Baş, sırt ve eklem ağrıları görülür. Teşhiste, hastalık çoğu defa romazima ile karıştırılır. Bu hastalık başka hastalıkların meydana gelmesine sebep olabilir. Laboratuvar tahlilleri ile tam teşhisi mümkündür.

Tedavi: Bulaşıcı hastalık olduğundan sağlık kuruluşlarına haber vermek mecburiyeti vardır. Streptomisin veya tekrasiklin grubundan antibiyotikler tedavide kullanılabilir. Uzun süredir hasta olanlara veya hastalığı ağır seyredenlere kortizon tedavisi uygulanabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder