Lenfosit nedir? Lenfosit hakkında sağlık bilgisi

Kanda veya bağışıklık sisteminin doku ve organlarında (lenf bezi, dalak, timus gibi) bulunan, iltihabi hâdiselerin olduğu bölgelere göç etme kabiliyerindeki hücre. Beyaz kan hücreleri (akyuvarlar) ailesi içinde yer alırlar.
Lenfositler çaplanna göre büyük, orta ve küçük olarak sınıflandırılırlarsa da çapları oldukça değişkenlik gösterdiğinden bu sınıflama pek iyi değildir. Lenfositler ortalama 10 mikron çapındadırlar. Bunun yerine lenfositleri yüzey özellikleri, görevleri (fonksiyonları) ve elektron mikroskobundaki görünüşlerine göre T ve B lenfositleri şeklinde sınıflamak daha uygundur. B lenfositleri antikor üretirler (Bkz. Antikor.) T lenfositleri ise hücre- sel bağışıklık cevabında ve bütün bağışıklık cevaplarının (hücresel antikor) düzenlenmesinde rol alırlar. Her iki lenfosit türü de vazife görürken ınakrofajlarla yakın ilişki içindedirler.
T ve B lenfositlerinin lenfoid dokularda yerleştikleri bölgeler de farklılık gösterir. Bununla beraber her iki lenfosit tipinin de aynı ana hüerelerden geliştiği son araştırmalarda bulunmuştur.
istirahat hâlinde yuvarlak olan bu hücreler yabancı bir maddeyle (antijenle) uyanldıklannda daha büyük, hızla bölünen ve çoğalan hücrelere dönüşürler. Bunlara lenfoblast denir. Böylece verdikleri bağışıklık cevabının daha şiddetli ve tesirli olmasını temin ederler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder