Kızamıkçık nedir? Kızamıkçık hakkında bilgi

Özel bir vırüs ilerden meydana gelen, bulaşıcı bir hastalık.

Hastalığı, ilk olarak Nag­ner; 1829'da kızamık ve kızıldan ayırmıştır. 1938'de Hiro ve Tasaka, hastalığı deney yolu ile sağlamlara bulaştırmayı başar­mışlar ve sebebinin bir virüs ol­duğunu bulmuşlardır.
Hastalık, en çok kış ve ilkba­har aylarında artar, geniş salgın- lar yapmaz. Temas ile bulaşır. Daha çok 2-10 yaş arasındaki çocuklarda görülür. Büyükler arasında nadirdir. Kuluçka dönemi; 15-25 gün arasında deği­şir. Hastalık, hafif nezle ve ateşle başlar. Yüksek ateş 3-4 günde normale iner. Hastada biraz hal­sizlik, hafif baş ağrısı, nezle ve konjonktivit (göz iltihabı) vardır. Üçüncü günü baş ve yüzden baş­layan döküntüler boyun ve göv­deye yayılır. Döküntüler, pembe renkte yuvarlak ve deriden hafif kabarıktır. Kızamık döküntüle­rinden daha seyrektir. 2-3 gün içinde solarlar. Kızamıkçık hafif geçer. Boyundaki lenf bezleri grup halinde büyür. Kızamıkçık, özellikle gebeliğin ilk üç ayında hastalığa yakalanan annelerin çocukları için tehlikelidir. Çocu­ğa geçen kızamıkçık virüsü, ço­cuğun normal gelişimini boz­makta ve çocuğun bir takım anormalliklerle doğmasına yol açmaktadır. (Kalb anormallik­leri, göz anormallikleri, sağırlık vs.). Teşhis koyarken, kızamık­çığı diğer döküntülü hastalıklarla karıştırmamalıdır.
Kızamıkçık, tedavi gerektir­meyecek kadar hafif seyirli ve iyi gidişlidir. Hastalara yatak istira­hati tavsiye edilir. Ateş düşün­ceye kadar hafif bır diyet (perhiz) verilir. Gerekirse aspirin ve vita­min de verilebilir. Hastaların bir hafta tecridi, bulaşmasının önlenmesi bakımından yeterli­dir. K ızamıkçıktan hamilelerin korunması önemlidir. Hamile bir kadının, çocukluğunda kızamık­çık geçirmemişse, kızamıkçıklı çocuklarla teması kesin olarak önlenmelidir. Enfeksiyon tehlikesi bulunan kadınlara gamma globülin uygulanmalıdır. Zayıf da olsa bir bağışıklık sağlayan kızamıkçık aşışı, kızamıkçık geçirmemiş olan hamile kadın­lara yapılabilir. (Ölü aşı). Gebelere canlı aşı uygulanmaz.
Kızamıkçık, tekrarlayan bir enfeksiyon hastalığıdır. Aşıla­mada en iyi metod, kız çocukları­nın canlı aşı ile aşılanmaları ve olgunlaşma yaşına gelenlerin, incelenerek sadece bağışıklığı kalmamış olanların yeniden aşılanmalarıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder