Kramp nedir? Kramp hakkında bilgi

Bir veya daha çok kasın, bütününün veya bazı parçalarının irade dışı ve ağrılı kasılmaları. En sık, ayak ve baldırda olur.
Bazı kişiler krampa daha yatkındır. Sıklıkla gece ortaya çıkar ve yaşlılarda daha sık görülür. Aşırı sıcak ve kuvvetli egzersiz kramp gelişmesini kolaylaştırır. Sık ve önlenemeyen kramplar omurilik ön boynuz hücrelerinin ve motor sinirlerin çeşitli hastalıkları; kas hastalıkları; özellikle müsküler distrofı ve gebelik, aşırı sıvı kaybı ve sodyum kaybı durumlarında ortaya çıkabilir.
Krampın mekanizması tam bilinmemekle beraber, sinir ve kas zarlarının aşırı çalışması durumunda ortaya çıkmaktadır. Elektromiyografik tetkiklerde elektriki potansiyelin çok yüksek ve sık olduğu dikkati çekmiştir. Ağrı şiddeti ile kasın kasılma derecesi paraleldir. Muhtemelen bu, o sıradaki az kanlanmaya ve kasın fazla kasılması ile daha çok meydana gelen zararlı artıklara bağlıdır.
Mesaj ve kuvvetli germe, krampa karşı faydalıdır. Eğer kramp ciddi ise kas ağrısı birkaç gün süreyle sebat edebilir. Quinine sulfat ve procainamide veya diphenhydramine hydrochloride
sık kramp gelmesini önleyebilir Kramplar, özellikle denizde yüzme esnasında tehlikeli olmaktadır. Yüzerken gelen bir kramp büyük adaleleri tutarsa ve kişi tecrübesiz ise kolayca boğulabilir. Böyle bir krampla karşılaşan yüzücü, yanında taşıdığı bir küçük iğneyi kramp giren adeleye batırmak veya çimdik atmak suretiyle krampı giderebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder