Kılcal damar nedir? Kılcal damar hakkında bilgi

Atardamarların son dallarını toplardamarların ilk dalla­rına birleştiren ince damarlar. Çapları 0,007 mm ile 0,150 mm arasında değişir. Bir kıldan elli defa daha incedir. Her biri ortalama yarım milimetre uzun­luğundadır. iğne kalınlığındaki
bir et parçasında bin kılcal damar vardır. Duvarlarında düz kas telleri bulunmayan damar­lardır. Kılcal damarların içinde dolaşım hızı ve basıncı azdır. Doku hücreleri ile doğrudan doğruya temas halinde olan kıl­cal damarlar, dokular arası bes­lenmede başlıca yer teşkil eder. Derinin kızarmasına veya solma­sına, kılcal damarların genişle­mesi veya büzülmesi yol açar. Kılcal damarların geçirgenliği bozulduğu zaman, doku aralığına kanın sıvı kısmı sızarak, ödem meydana gelir. Dayanıklııık bozukluğu sonucu olan yırtılma­larda "purpura" adı verilen deride, kanama noktaları görü­lür.
Bir insandaki kılcal damarlar uç uca eklenebilseydi, dünyayı dört defa saracak bir boru elde edilirdi. Her birinin ağız genişliği yanyana getirilebilseydi, 60.000 metrekarelik bir satıh meydana gelirdi.
Kılcal damarların ince çeperle­rinin, kasılabilme ve genişleme özelliğinden dolayı, kan basıncı- nın miktarının belirlenmesinde çok önemli rol oynarlar. Kılcal damarlar genişlerse, dokularda daha çok kan toplanır ve atarda­mar ve toplardamardaki kan azalır, yani tansiyon düşer. K ıl­cal damarlar kasıldığında ise, dokulardaki kan azalır ve atar- damar ve toplardamarların basıncı yükselir.

1 yorum:

  1. gttttttttttttttttttttttttttttttttttttt hibi se yoqqqqqqqqqqqqq

    YanıtlaSil