Kıl kurdu nedir? Kıl kurdu hakkında bilgi

Özellikle çocuklarda rastlanan bir parazit türü. Dişileri 10, erkekleri 3 mm boyunda olan parazitin adı, Enterobiusvermicularis'tir. Barsak parazitlerinin nematodlar sınıfından olan parazit, insanda kör barsak, apandis ve diğer kalın barsak kısımlarının iç yüzüne başlarıyla tutunarak yaşar. Hamile dişiler, geceleri makat nahiyesine doğru hareket edip, bu bölgedeki deriye ortalama 10.000 yumurta bırakarak ölürler. Her yumurta bir embri­yon ihtiva eder ve birkaç saat i­çinde larva haline geçerler. Yu­murtaların makattan alınıp a­ğıza götürülmesiyle, barsaklara tekrar yüzlerce yumurta gelir ve bunlardan hemen larvalar çıkar ve bir kaç ay geçmeden bu yeni larvalar da yumurtlayacak hale gelirler ve aşağıya hareket edip makat derisi civarına yumurtala­rını bırakırlar. Çamaşır ve yatak­lara da dökülen yumurtalar dış ortamda da canlılıklarını koru­duklarından ailenin bir üyesinde kıl kurdu bulunması bütün fert­lerde de bulunduğu manasını taşır. Bu yüzden tedavi bütün aileye yapılır.
En dikkat çekici belirtisi bil­hassa geceleri olan makat kaşın­masıdır. Bunun sebebi yumur­talarını bırakmak için olgun dişi parazitlerin aşağılara doğru ha­reket etmeleridir. Makat kenarı sıcaktır ve kurdun ısırmalarına bağlı kırmızı noktacıklar
Huzursuzluk, uykusuz­luk, geceleri diş gıcırdatma, ök­sürük nöbetleri, yatağını ıslatma diğer şikayetlerdir. Sabahları a­ğızdan sıvı akıp yastığı ıslatır. Ke­sin teşhisi makat kenarında kurtları görerek, sabahları dışkıla­madan önce makat kenarına selo­teyp yapıştırılarak mikroskopta incelenerek konur. Kanda eozi­nofili olur. (Bkz. Eozinofıl)Tedavisi: Tedavi için bütün aile bireyleri ele alınmalıdır. Ye­meklerden önce ve tuvaletten çı­kınca elleri sabunla iyice yıkama­lıdır. Çocukların makatlarını kaşıyıp, ellerini ağızlarına götür­meleri engellenmeli, tırnaktarı iyi­ce kesilmelidir. ilaç olarak piran­tel kilo başında 11 miligram şekilde tek doz olarak verilir. Onbeş gün sonra tekrar edilir. Mebendazol, pirvinium, pipera­zine citrate müessir olan diğer ilâçlardır. ilaç tedavisine baş­landığı zaman yatak örtüleri değiştirilmeli, çamaşır suyu ile yı­kanmalı; helâlar antiseptikli su­larla temizlenmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder