Lavaj nedir? Lavaj hakkında sağlık bilgisi

İnsan vücudundaki içyüzü mukoza veya epitelle döşeli bazı içi boş organlarda teşhis veya tedavi maksadıyla uygulanabilen yıkama işlemi. Lavaj; bir takım özel araç ve gereçlerin yardımı ile bazı özel sıvılann veya ilâçlı çözeltilerin istenilen organlara iletilmesi ile yapılır.
Kulak lavajı: Kulağa kaçan çeşitli yabancı cisimleri, böcekleri veya kulakta kendiliğinden husüle gelip, dış kulak yolunu tamamen tıkayan buşonların (kulak kiri) temizlenmesi için uygulanır. Bunun için üç halkası bulunan özel madeni şırıngalar kullanılır. Vücut sıcaklığına kadar ısıtılmış olan su ile kulak yıkanır. Daha sıcak ve daha soğuk su baş dönmesi yapar. lır veya ilaç', suya batırılmış bir pamuk parçası göze tatbik edilir. Gaye konjonktivit gibi bazı iltihabi göz hastalıklarında, gözün dezenfeksiyonunu temin etmektir.
Mide lavajı: Özellikle ağız yoluyla olan çeşitli zehirlenmelerde, bir ilk yardım usülü olarak kullanılmaktadır. Zehirlenmenin üzerinden 6 saatten fazla bir zaman geçmişse, mide lavajının pek faydası olmaz, çünkü bu süre zarfında zehirli maddeler mideden barsaklara geçmiş olurlar. Zamanında yapılan mide lavajı ile mide içindeki bütün maddeler dışanya tahliye edilir ve mide yıkanmış olur. Mide lavajı için hasta başı öne eğik olarak oturtulur. Ağız yoluyla mide sondasıi itilerek mideye gönderilir.

Mesane lavajı: İdrar yolundan mesaneye sokulan bir sonda ve enjektör vasıtasıyla yapılır. Özellikle mesane iltihablarında tedavi maksadıyla uygulanır.
Peritoneal 'ayki (Kann zan boşluğu lavajı): Özellikle kazalar ve travmalar neticesi kann boşluğundaki organlann yaralanıp yaralanmadığını anlamak gayesi ile yapılır. Karın boşluğuna özel bir torakarla girilir ve buradan serum fızyolojik gönderilir. Bir müddet beklendikten sonra verilen sıvı alınarak mikroskop altında incelenir ve kanama olup olmadığı kontrol edilir.


Plevra (göğüs zan) lavajı: iltihâbh plörezilerde (zatülcenp) uygulanır. Önce bir şırınga ile plevra boşluğuna girilir ki, buna "torasentez" denir. Plevra boşluğuna girildikten sonra, mevcut iltihabi sıvı "irin' boşaltılır. Antiseptik (mikrop öldürücü) sıvılarla plevra lavajı yapılır.
Göz lavajı: Su akıtıcı araçlar veya damlalıklar vasıtasıyla yapı sondanın dışardaki ucuna takılı olan huniden 400-500 mili- litre kadar sıvı verilir. Bu sıvı boşalır boşalmaz, sondanın ucu aşağı eğilir ve sondanın ortasında bulunan puan yardımıyla da mide boşaltılır. Bu işlem birkaç defa tekrar edilir.
Vajinal Lavaj (dölyolu lavajı): Dölyolu mukozasının iltihabi hastalıklarında veya doğum kontrolü maksadıyla uygulanır. Bunun için özel lastikli enjektörleri, sıvısı olarak da dezenfektan sıvılar veya çeşitli ilaçlar kullanılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder