kürtaj hakkında bilgi? Kürtaj nedir?


Cerrahi tıp dallarında kazı- ma işlemi için kullanılan "küretaj" kelimesi, Nisaiye (Kadın hastahkları ve doğum bilimi) de "kürtaj" olarak geçer. Işlem, teşhis veya tedavi maksadı ile rahim içyüzeyinin kazınması veyahut 12 haftaya kadar olan gebeliklerin sona erdirilmesi için yapılır ise de, halk arasında daha çok ikinci manası bilinir. 12 haftayı aşan gebeliklerde bu metod zor ve daha risklidir. Bu zamanı aşan hallerde gebeliğin sona erdirilmesi gerektiğinde başka tıbbi ameliyelere başvurulur.
Kürtaj lafzı altında esas olarak iki işlem incelenir. Bu işlemler ve prensipleri kısaca şöyledir:
Hastaya lokalden genele kadar değişebilecek anestezi öncesi, ön hazırlıklar uygulanır. Bunun gayesi hastanın sakinleştirilmesi ve ayrıca anestezi komplikasyonlarınin azaltılmasıdır. Hasta kan grubuna uygun kafi kan, ameliye öncesi ihtiyaten hazır bulundurulmalıdır. Tıbbi müdahale ile kürtaj yapılır.
Komplikasyonları: Kürtaj esnasında rahim ağzı yırtılabilir, rahim delinebilir ve takiben kanama, karın zarı iltihabı, barsakların zedelenmesi, genital enfeksiyon gelişebilir.



Kürtajı kimler yapabilir?: Kürtaj için her halû' karda bir kadın hastalıkları ve doğum mütehassısınm mesilliyeti aranır. 10 haftayı doldurmayan gebeliklerde bir mütehassıs veya onun mesuliyeti altında, S. ve S.Y.B.'nin ehliyet (yeterlilik) belgesine haiz bir pratisyen hekim tarafından hastahane veya uygun mahallercie yapılabilir. 10 haftayı aşan gebeliklerde ise kürtaj sadece mütahassıs hekim veya hekimlerce hastahane şartlarında yapılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder