Kının nedir? Kının hakkında bilgiler

Bir kınakına (cinchona) al­kaloididir. Asırlardan beri sıtmaya karşı kullanılan
kinin, bugün eski değerini kay­betmiş ve yerini yeni sentetik antimalaryal (sıtmaya karşı) ilaç­lara bırakmıştır. Kinin, had sıtma nöbetlerini hızla bastırıp kandaki parazitleri yok ettiği halde, sıtma enfeksiyonunu orta­dan kaldıramamakta ve nüksleri (hastalığın bir süre sonra tekrar­lamasını) önleyememektedir. Yine de, ağır sıtma nöbetlerinde, günde 2 gram kinin sülfat, bir
hafta süre ile verilebilir. Keza habis sıtmada, koma vakalarında serum içinde damara günde 2 gram kinin damla damla verilebilir.
Kinine karşı dirençli plas­modyum (sıtmaya sebep olan parazit) tipleri olduğu gibi, diğer antimalaryal ilâçlara dirençli plasmodyum tipleri de vardır. Buna karşılık sadece kinin kulla­narak netice alınan sıtma yaka­ları da vardır. Kinin gebelere ve çocuklara da verilebilir.
Kinin tedavisi sırasında; kulak çmlaması, bulantı, baş dönmesi, çarpıntı görülebilir. Bazı kimselerde ise kinine karşı allerji vardır. Daha ilk dozlarda ağır allerjik reaksiyonlar görülebilir.
Kininle zehirlenmeye kinko­nizm (cinchonisme) denir. Zehir­lenme sırasında kulak çınlaması, ağır işitme, baş dönmesi, görme bozuklukları, karın ağrısı, bulantı, kusma, ishal. baş ağrısı husüle gelebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder