Kist hidatik nedir? Kist hidatik hakkında bilgi

Ekinokokkus granülosus isimli köpek tenyası­nın sebep olduğu bir paraziter hastalıktır. Bu parazitin yumur­taları kedi, köpek gibi hayvanlar­dan ağız yolu ile insanlara geçmekte ve barsakta açılan yumurtalar, kan yoluyla vücu­dun çeşitli organlarına gidip ora­larda kistleşmektedirler. Bu kistler, parazitin ara şekilleridir. Bu hastahk insanlara bulaştığı gibi, koyun, keçi, inek gibi hayvanlara da bulaşabil­mekte ve bu hasta hayvanların hastalıklı organların] yiyen köpeklere geçmek suretiyle, para zit olgunlaşmakta ve köpek­lerde küçük bir tenya halinde yaşamaktadır.
Kist hidatik, en çok karaciğer ve akciğerde görülmektedir. Ayrıca dalak, beyin, pankreas, böbrek gibi organlara da yerleşebilmektedir.
Kistler yavaş yavaş büyürler. Karaciğerdeki kist büyüdükçe etrafına baskı yapmaya başlar ve ana safra yollarını tıkarsa sarılığa yol açar. Bu kıstler patlarsa, acıl cerrahi müdahale gerekir. Kist hidatik, zamanla kireçlenebilir ki, bu durumda tehlikesi azalır. Bu kistin içinde kaya suyu denen bir sıvı vardır. Bu sıvının içinde kız veziküller ismi verilen kist taslakları yüzmektedir.
Kist hidatik, bazen elle farke­dilecek kadar büyük ve yüzeyde yerleşmiş olabilir. Ultrasonografı metodu ile (ses dalgaları vasıta­sıyla yapılan bir inceleme) kesin teşhis konulur. Tedavisi cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Bazı anti­paraziter ilâçlar da kullanılmak­tadır. Hastalıktan korunmak için; sebzeler iyice yıkanmadan yenmemeli, kedi ve köpeklerle oynamamalı, başıboş köpeklerle mücadele edilmeli, hastalıklı hay­vanların ciğerleri köpeklere yedi­rilmemelidir. Kist hidatik, karaciğerde olduğu gibi, akci­ğerde de yerleşebilir. Öksürük, balgam, bazen kanlı balgama yol açar. Fazla büyürse nefes almayı biraz zorlaştırır. İltihaplanabilir ve patlıyabilir. Patlarsa ağız yoluyla boşalarak kendiliğinden iyileşebilir, tedavisi cerrahidir. Akciğer röntgenlerinde sınırları gayet düzgün, yuvarlak bir görü­nüm arzeder.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder